T.нар. хоризонтални щрангове са три на брой тръби, които съответно са предназначени за пренасяне на топлата вода, студената вода и разбира се има една допълнителна тръба за циркулация. Името им подсказва какво представляват тези тръби, така че тук ще направим само една малка вметка с малко повече информация.

Те имат хоризонтално положение (за това се наричат хоризонтални щрангове) и ако се чудите къде във вашата сграда можете да откриете такива тръби, то отговорът обикновено се крие в мазето. Хоризонталните щрангове обикновено са онези тръби, които влизайки в мазето преминават по тавана над главата ви. А защо всъщност се налага да ги подменяме и кога е необходимо това?

Ако са над 20 години

Ако хоризонталните щрангове във вашата жилищна сграда са над 20 години и ако за този период от време те не са били подменяни, тогава не е зле да помислите за по-сериозен ВиК ремонт. Ако тръбите са на тази възраст или по-стари трябва да знаете, че рискът от случайна авария и повреда нараства значително. Все пак на този свят нищо не е вечно и дори и ако тръбите са много качествено направени и монтирани, те все пак постепенно стареят.

Ако имате съмнение за затлачване

Дългогодишното използване на щранговете води постепенно до затлачване с варовик и налепи, особено по тръбите, по които преминава топлата вода. С течение на времето тези налепи и наслагвания могат да станат толкова много, че сериозно да възпрепятстват преминаването на топлата вода през тръбите. На пръв поглед, може би ще кажете, че това не е сериозен проблем, но всъщност ви води към големи и безсмислени разходи.

Ако се замислите, топлата вода винаги е много по-скъпа като цена от студената такава. Именно там възниква и проблема, защото ако тръбата за топла вода е затлачена, то докато топлата вода достигне до вас ще измине доста време, като през този период през тръбата ще преминава студена вода.

В същото време, вие ще плащате въпросната студена вода все едно е топла, а както знаете топлата вода винаги е много по-скъпа като себестойност. Ето защо, за да избегнете разходи за нещо, което всъщност не сте потребили, специалистите във ВиК сферата съветват да се взимат мерки на време.

Старите тръби не могат да гарантират качеството на водата в такава степен

Както вече споменахме по-рано, старите тръби често се затлачват с варовик и наслаги. Това съвсем естествено води до занижаване на качеството на водата, която тече по тръбите. Разбира се, качеството не пада до толкова, че това да буди някакви сериозни притеснения, но все пак със сигурност отстъпва на качеството, което има онази вода, която тече по съвсем нови и чисти тръби.

Ако тези три аргумента не са ви достатъчни, имайте предвид, че има и много други, но все пак тези са съвсем основни и именно те биват най-често споменавани като оправдание за последващ ВиК ремонт. И все пак, ако не знаете дали вашите хоризонтални щрангове се нуждаят от ремонт, потърсете водопроводчик, който да разгледа положението и да прецени дали е нужна подмяна или не.