Процесът по изграждане на канализация е фундаментален за всеки дом и къща. Доброто планиране, правилният подбор на материали и избора на професионална ВиК фирма с дългогодишен опит са фундаментални за крайния успех на тази нелека задача.

Изграждане на канализация - какво включва

Изграждането на канализационна ВиК система може да включва различни компоненти и да се различава значително според спецификата на конкретния обект. Както вече споменахме доброто планиране и по-конкретно добре създаденият проект на ВиК канализацията е в основата на успеха на този тип строителна дейност, имаща за цел правилното управление на водите в един имот.

Сред услугите ни при създаване на канализационна система ще откриете:

 • Изграждане на ревизионни шахти(тези шахти се използват за дейностите по отпушване на запушени канали);
 • Изграждане на канализационна система за дъждовна вода;
 • Изграждане на сградни канализационни инсталации;
 • Изграждане на дворна канализация;

Не е тайна, че при изграждане на канализация в рамките на градовете и конкретно в София масово се използва тунелен подход, който се оказва доста прагматичен и не натоварва собствениците с нужда от допълнителни административни спънки, които както добре знаем не са приятни за никого.

Изграждането на нова канализация изисква изготвен проект, предварително одобрен от ВиК дружеството. Дейността, която упражняваме, свързана с изграждането на канализация, обхваща две звена: вътрешна и външна.

Вътрешна канализация

 • Осигуряване достъп до канализацията (къртене);
 • Демонтаж на стари канализационни тръби;
 • Свързване към съседи (към обща канализация);
 • Монтаж на нови канализационни тръби;
 • При нужда, изграждане на гипсокартонени куфари и лепене на плочки.

Външна канализация

 • Изкoпна дейност, с цел достъп до старата канализация;
 • Демонтаж на стари канализационни тръби;
 • При нужда, изграждане на канализации тип "бункел";
 • Свръзка от жилищна сграда до централна канализация;
 • Дейности по зариване.

Стъпки при външна канализация

Първата стъпка при изграждане на външна канализация е свързана изцяло с направата на изкоп. Широчината на изкопа се изчислява според вида на инсталиране, диаметъра на тръбата и условията на почвата. В изкопите, където се поставя повече от една тръба, е необходимо да се предвидят легла на различни нива за тръбите.

Дълбочината, сама по себе си, се определя от вида на почвата и от размерите на тръбите, които участват в изграждането на външна канализация. Особено важно внимание се отделя на климатичните условия, като се осигурява такава дълбочина на тръбите, която не вещае тяхното замръзване, при по сурови условия.

Втората стъпка, през която се преминава, при изграждането на канализация, е инсталирането. За да ви запознаем възможно най-подробно с цялата същност на нашата дейност, то следва да преминаваме бавно и внимателно всяка една от стъпките, разясняваща ви в широки граници самия процес на изграждане.

Първото, което се изисква от специалистите, извършващи тази услуга, е изравняването на леглото и премахване на всяка една изпъкналост, която би могла да увреди тръбите. Най-подходящо е да се направи легло, изградено от камък или чакъл, но никога в направата му да не участват островръхи материали. След успешно приключване на строго фиксираната задача, преминаваме към следващото основно задължение на профилираното лице.

Съединяването на тръбите е сложен процес, криещ в себе си безгранична специфика. Тръбите следва да бъдат свързани по начин, който гарантира непрекъснатото движение на течността. В случай на съединяване посредством маншони, теоретично би могло да се допусне явление на изнизване. В този случай е необходимо да се предвиди блокиране с частично засипване на тръбата на всеки 30-40 м, като предварително се провери за евентуални размествания, и да се довърши засипването на изкопа в по-хладните часове на деня.


Изграждането на канализация е процес, който изисква немалко време и компетенции.

За да се радвате на качествено изграждане, то вие се нуждаете от фирма с дългогодишен опит и умения, каквито сме ние.

Обадете ни се сега и не губете време!

Изборът, който следва да направите, е изключително важен, тъй като сериозните аварийни проблеми в една сграда обикновено са свързани с течове на вода. Именно затова е желателно да потърсите насоки от свои близки и познати или да прочетете отзиви в интернет.

Може да погледнете фирми и в съседни градове, не само във вашия, но изборът със сигурност трябва да е много разумен и обоснован. Търсете опитни кадри, на които да се доверите!

Услугата по изграждане на канализация включва полагане на всички необходими тръби на коректно местоположение, така че да бъде изпълнен целия проект. Услугата може да се използва и при цялостна подмяна на стари железни тръби, които са се амортизирали през годините.

Също така може да се възползвате, ако имате нужда от допълнителна шахта, изграждане на канализация в двора, прокарване на вода до нова или съседна постройка и в редица други случаи, в които се изисква намесата на професионален ВиК специалист.

Обикновено ВиК дружествата определят два типа изграждане на канализация с оглед къде се извършва тя:

 • Вътрешна - касае поставянето на тръби вътре в обекта - къща, апартамент, офис и т.н.
 • Външна - отнася се до площта извън постройката - двор, градина и т.н.
Колкото по-обемен е проекта по изграждането на канализация, толкова повече време ще отнеме. Изискват се сериозни познания и професионален опит, за да може достатъчно бързо, но и изключително ефективно и качествено да бъде извършено изграждането на плануваната канализация.
Цената зависи от квадратурата на къщата, през какви и колко помещения трябва да преминат тръбите, какви са изискванията на собствениците и в какъв срок трябва да бъде завършен ангажимента. Точна цена може да се калкулира след оглед и преглед на плановата схема.