Изграждането на една баня, особено ако е цялостно, е труден и не много кратък процес. Някои хора се решават да се заемат сами, но при всички положения експертната помощ може да ви спести много нерви. Ето кои са най-основните моменти в изграждането на това толкова важно място в жилището.

1. Поставяне на плочки

Поставянето на плочки е основа в изграждането на една баня. Първо е важно да изберете цвят, който да изглежда в отлично състояние, дори и когато се натрупа малко варовик по тях. Все пак човек няма как да чисти банята ден след ден, поне не всеки има възможност да заделя достатъчно време. Изберете цвят или по скоро шарка, която да не привлича внимание към всеки дребен детайл. Ако можете да откриете някой пясъчен мотив, тогава действайте. Няма начин да сбъркате. Между плочките има фуги, за които трябва да се погрижите за да не се окаже после, че има места, през които да проникне влага. Най-добре е да потърсите майстор, който да се погрижи за това.

2. Инсталация на мивка и тоалетна

Инсталацията на мивка и тоалетна са особено деликатни моменти. Подобна на всеки друг по-сериозен ремонт, тяхното инсталиране също изисква помощ от водопроводчик, който има опит в изграждането на бани. Има някои важни моменти, на които трябва да обърнете внимание за да не се ядосвате след това с раздрънкана тоалетна или крива мивка.

3. Поставяне на кабина

Поставянето на кабина в банята е нещо, което все още много малко хора правят в България. Въпреки това е от изключителна важност да се направи, най-малкото ако желаете да запазите останалата част от банята възможно най-дълго в добро състояние. Кабината позволява да използвате по-пълноценно останалото пространство. Не се опитвайте да поставяте кабината сами. Потърсете специалист, който да го направи вместо вас. Ако не разполагате с много средства, просто изберете по-прост модел, но не се отказвайте. В баня, в която се постави душ кабина остава суха и е много по-малко предразположена от поява на мухъл и плесен. На практика, кабината за душ ще ви позволи да ползвате банята и за друго освен единствено само да се къпете. Ако е добре изработена и има добра вентилация, тя ще ви позволи дори да поставите шкафове с дрехи и кърпи в непосредствена близост до нея, което иначе би било немислимо.

4. Поставяне на вана

Ваната е още един изключително важен момент за който трябва да се помисли. Всеки постава в банята си вана, а почти никой не я използва. Положението тук е точно обратното на това, което имаме с кабинките за баня. Тук ваната е нещо, което заема от площта на помещението, прави го почти нефункционално и не ни дава възможност да се завъртим вътре. В допълнение, много хора поставят ваните си сами и това води до проникване на влага под тях и предоставяне на пространство, където да се въдят хлебарки и да се образува мухъл. Ако сте непреклонни на тема вана, все пак се доверете на експерт, който знае как да я постави без да допуска грешки и не забравяйте, че след това е добре да не я ползвате поне 24, а най-добре и 48 часа.

5. Оптическо увеличаване на пространството

Ако вашата баня е малка, но искате по някакъв начин да промените така, че да не изпитвате чувството, че няма на къде да се завъртите, тогава начинът е да използвате огледала. Поставянето на огледала в банята създава усещане, че помещението е много по-голямо, отколкото е то в действителност.