В един момент, рано или късно, във всеки дом идва ред да се смени стария бойлер с нов. Тук, в България, обикновено имаме навика да подменяме нещата тогава, когато станат твърде стари и вече просто не работят. Това се обяснява с по-скромните финансови възможности. Има и още една особеност - винаги нашенецът иска да монтира всичко сам и иска да се справи без да търси помощта на майстори. Това може да бъде много похвално и да се обясни с по-голямата сръчност на хората, които са свикнали да действат по-този начин. Не бива обаче да забравяме и професионалистите в монтажа на бойлери.

Задача с повишена трудност

Да монтираш бойлер е много сложна задача, която е далеч по-трудна от това да наместите каналите на телевизора. Не се чудете от това, че има толкова много инструкции в интернет и въпреки всичко повечето хора не могат да се справят. Това е причинено от твърде многобройните детайли, с които трябва да сме запознати предварително.

Закрепването

Бойлерите обикновено са тежки и големи и от тук произлиза изключителното внимание с което трябва да се подходи когато става дума за монтаж. Човек трябва да се увери многократно и на 100%, че ще се справи със задачата да монтира бойлера и не трябва да има и грам съмнение в неговата стабилност. Представете си какъв ужас би било ако бойлерът се стовари върху нечия глава и нарани тежко някой.

Инцидентът би могъл да завърши дори и фатално. Закрепването е силно препоръчително да се извърши от опитен ВиК специалист, който знае как да постави уреда правилно и стабилно. Много е важно също така да се отбележи, че ако имате много по-сериозно препятствие пред себе си ако става дума за онези бойлери, които се поставят не вертикално, а хоризонтално. С две думи, потърсете специалист и не се правете на майстор по всичко.

Възвратния клапан е много важна подробност

Ако желаете да направите всичко както трябва и да избегнете всички рискове, които могат да произлязат от монтажа на бойлера, много е важно да обърнете внимание и на монтирането на възвратния клапан, без който бойлерът се превръща в нещо изключително опасно. Експертите казват, че това е най-важната особеност и без нея на практика не сте направили абсолютно нищо.

Важно е да се знае, че мястото за монтаж на възвратен клапан не бива да се определя на случаен принцип. Този клапан си има конкретно място и то е на самия бойлер на тръбата за студена вода. Без него бойлерът е неизползваем, защото при повишаване на налягането няма как да се вземат бързи мерки.