Отпушване на задръстена тоалетна - на кого не се е случвало това? За щастие, повечето случаи са не толкова сложни и не е толкова трудно да се отстрани запушването. Обикновено в голяма част от случаите е лесно човек да се справи и съвсем сам. Все пак има ситуации, в които е нужно да се потърси помощ от опитен водопроводчик, но все пак тук ще обърнем внимание на по-леките случаи, в които човек може да се справи сам.

1. С ръчна помпа

Ръчната помпа представлява дървена или пластмасова пръчка (най-често пластмасова), на чийто накрайник има гумено приспособление, наподобяващо вендуза. Това е най-простият модел помпа и той е изцяло ръчен. Това е и едно от задължителните приспособления, които е добре всеки да има в своя дом.

Това съоръжение е много елементарно устроено и в същото време може да свърши чудеса. С този тип помпа могат да се отстранят различни типове запушвания. Начинът по който действа е много прост. Помпата се поставя върху гърлото на тоалетната чиния, като при това трябва да има достатъчно вода.

С движение към канала и на обратно водата ще създаде силен натиск върху образувалата се тапа и тя ще замине в канализацията. Обикновено образувалата се тапа най-често е резултат от задръстване с тоалетна хартия и фекалии, което не е толкова непреодолимо. Имайте предвид, че самата тоалетна хартия се разпада при контакт с вода, така че не е толкова сложно да се справите с нея.

2. С тел за отпушване на канали

Телта за отпушване на канали някога беше инструмент, който притежаваха само професионалистите от сферата на ВиК услугите. В наши дни обаче, този инструмент може да се намери много лесно. Ако ви трябва такъв, то просто трябва да отскочите до най-близкия хипермаркет, който предлага аксесоари за градината и дома. Обикновено тези инструменти не са скъпи.

Друг въпрос е, че се ползват сравнително рядко, но все пак когато притрябват човек се радва, че ги има. Телта за отпушване на канали се появява на хоризонта тогава, когато не можем да се справим по друг начин и обикновената помпа не върши работа. Телта е в състояние да пробие и да осигури отход дори на по-устойчива тапа, която не позволява никакво оттичане на водата. В такива случаи е добре да не пускате водата, защото може да прелее отвъд ръб на тоалетната чиния.

3. С гореща вода

Понякога се случва така, че запушването може да се причини неочаквано от системно изсипване в тоалетната на сапунена вода или пък на мазнина. Обикновено ако това се прави редовно се получава запушване, особено през студените месеци. Тогава мазнината или сапунът стават все по-твърди и причиняват сериозни запушвания. Ако се случи това можете да решите проблема като изсипете неколкократно вряла вода в тоалетната чиния. Това ще разтопи сапуна или мазнината и всичко ще замине в канала, където си му е мястото.

Когато нищо не действа...

За съжаление понякога нищо не помага. Ако се случи всички средства да са безполезни, тогава просто потърсете ВиК майстор в София. Това може да ви спести куп неприятности и ситуации, в които да се чудите по-късно как да почистите тоалетната от мръсотията и поразиите.