Дали да си поставим вана у дома или не? Това е много стара дискусия, която си има две напълно противоположни лагера. От една страна са многобройните поддръжници на ваните, според които е абсурдно да нямаш вана в дома си. От другата страна са върлите противници, за които монтиране на вана е пълна безсмислица и ненужно пилеене на пари. Тук ще видите и двете гледни точки, а отговорът ще с дадете сами.

В подкрепа на поставянето на вана у дома

Поставянето на вана у дома носи не малко ползи, стига тя да бъде използвана по предназначение и да разполагате с нужното желание и време за това. За съжаление, при повечето хора аргументите против отстъпват пред тези за, което обаче не означава, че човек трябва да се откаже от идеята. Важно е да прецените сами и ако считате, че желаете да имате вана в банята си, просто поставете такава.

1. Наличието на вана може да ви подтикне да си вземете една ароматна вана с етерични масла, което в напрегнатото съвремие може да окаже мноблагоприятен ефект върху човешката психика. Това може да ви ободри и да ви избави от стреса. Подобно е влиянието и на ваните за хидромасаж, които могат да окажат цялостен ефект върху вашето здравословно състояние. При всички положения, взимането на вана може да окаже изключително силен положителен ефект на цялостното ви състояние. Да не говорим за разкрасителното въздействие, което оказват многобройните соли и добавки, чиято цел е да подхранят кожата в дълбочина.

2. Кожата на хората, които взимат вана, винаги е по-чиста от тази на онези, които взимат само душ. При задържане в топлата вода кожата се прочиства по-добре, тъй като се отпускат порите и може да се изхвърли натрупала се мръсотия в тях, която всъщност е невидима за просто око.

3. Ваната, особено ако е по-шикозен модел, може да придаде много чар на вашата баня. Това е онзи момент от обзавеждането, който ще придаде на помещението усещане за завършеност. Независимо дали я ползвате или не, хубавото е, че ще разполагате с вана. Така изборът е във ваши ръце. Във всеки случай е по-лесно да имаш вана и да не я използваш, отколкото да искаш да я ползваш, но да не я притежаваш.

Против поставянето на вана у дома

Ако трябва да бъдем съвсем обективни, в условията на едно средностатистическо българско жилище за съжаление преобладават аргументите против. Това все пак зависи от много фактори и приоритети, но най-общо казано нещата в повечето домакинства изглеждат по сходен начин. Ето и няколко аргумента, с които искаме да подплатим това твърдение.

1. Ограниченото пространство в съвременните апартаменти със сигурност е най-сериозният аргумент против. Повечето бани в действителност са толкова малки, че посавянето на вана "изяжда" голяма част от наличното пространство. Това в някои случаи прави банята неудобно малка и не позволява човек дори да се завърти вътре. В тези условия всъщност е много по-подходящо поставянето не на вана. А на кабинка за баня, защото това ще ограничи площта, която се мокри и ще позволи на хората да използват по-пълноценно околното пространство.

2. Сериозен аргумент против е това, че хората рядко използват вана дори и когато имат от най-добрите модели. Работата е там, че повечето от нас бързат и искат просто да вземат душ, а подготовката на вана и всички допълнителни подготовки около това ще ни ограничат във времето още повече. Така дори и хората, които твърдят, че използват ваната често обикновено казват, че правят това един път седмично или по-рядко.

3. Малцина се замислят, че една вана изисква много сериозна поддръжка. Нали се досещате, че след като някой се е къпал в банята, то просто някак си не е хигиенично просто да я напълните с вода и да се цамбурнете в нея. За да се използва ваната трябва да е предварително почистена и само така ще можете да се насладите напълно на удобството и лукса, които може тя да ви преложи.

4. В повечето жилища в страната има само по-една баня, дори и ако говорим за по-големите апартаменти. Ако решите да се поизлежавате в банята, това може доста да обърка останалите членове на семейство с това, че няма да могат да посещават тоалетната или няма да могат да влязат например за да се измият докато сте там. Това може да създаде куп неудобства и неуредици. В много западни страни има отделна баня към всяка спалня, но тъй като тук не е така, това може да създаде трудности.