Появата на теч винаги е нещо изключително неприятно. В редица случаи се появяват грозни следи, дори ръжда ако това е свързано с повреда в някоя тръба. Дори и много неестетично обаче, това е за предпочитане пред една друга възможност, а именно да не можете да локализирате теча и да откриете мястото, на което се е появил.

Рисковете

Подобни скрити течове под повърхността на стената действително създават рискове за самата сградата като цяло. Този тип течове не са нещо, с което човек да се справя просто ей така, с лекота, по простата причина, че в масовия случай не можем да открием тяхното местоположение. Така много често се вижда, че някъде има теч, но няма как да го отстраним, защото е някъде във вътрешността на сградата и под самите стени. Това може да доведе до корозия ако сградата е панелно строителство, защото вътрешността на панелите съдържа метална арматура. В последствие това може да доведе и до разпадане на самите строителни материали, което се отнася за практически всеки тип сграда.

Локализиране

Този тип скрити течове не биха били толкова опасни ако можеха по-лесно да се локализират. Именно тяхната неоткриваемост ги прави толкова сложни за намиране. За съжаление, много често това няма как да се направи, освен ако фирмата за ВиК услуги, която сте потърсили, не разполага с необходимата техника, която да облекчи положението. Все още много специалисти не разполагат с подобно оборудване, но тези, които го притежават могат да направят за вас чудеса.

Ултразвук и термографски камери

Към момента вече съществуват начини скритите течове под стените да се открият без да се налага майсторите да разбиват стената на посоки и без ясна представа какво и къде търсят. С наличните към момента термокамери и ултразвукови устройства една фирма с добре оборудвани ВиК специалисти може да локализира мястото на теча с прецизност, за която до преди няколко години би било немислимо дори да мечтаем.

Резултатите

Както вече споменахме, въпросното оборудване от ултразвук и термографски камери може да ви помогне да откриете появилият се те бързо и точно. Резултатите са, че майсторите могат да пробият съвсем малък отвор в стената ако това е напълно необходимо и така да извършат необходимата ремонтна дейност. Това може да ви спести много средства, които иначе бихте похарчили за да заличите следите от ремонта.