На всеки може да се случи да се запуши канала у дома. Това може да е причинено от много различни фактори, а самата причина е възможно да се локализира на различни места. Понякога причината за запушването е в канала, който отвежда мръсната вода от мивката, друг път може да става дума за банята, а в не редки случаи нещата са свързани и с тоалетната. В някои ситуации положението е дори още по-зле и проблемът е в канализацията на самия жилищен блог или вход и тогава е възможно живущите на ниските етажи да останат неприятно изненадани от мръсната вода, която се връща към техните перални и миялни машини. Във всички случаи запушването е сериозно нещо и може да предизвика големи главоболия. Но нека разгледаме какви видове запушвания най-често причиняват проблемите.

Запушвания със сапун

Този тип запушвания най-често се случват през зимните месеци. Те са резултат от това, че при миене на ръцете сапунът много бързо преминава в твърдо състояние когато поеме към канала и постепенно се наслоява до нива, в които не позволява на водата да се оттича. В края на краищата, водата почти напълно спира да заминава в канала и мивките се напълват с вода. В такива случаи помпата с гумен накрайник не помага, но можем да се справим и без помощта на майстор. Достатъчно е само да имаме малко вряла вода, която да изсипем в канала. След като повторим процедурата няколко пъти проблемът ще се реши в резултат от разтопяването на сапуна.

Запушване с мазнина

Запушването с мазнина е подобно на запушването със сапун. Разликата е това, че то обикновено се случва в кухнята когато изливаме в мивката хранителни остатъци с мазнина, например при пържене или пи варене на месо например. Това причинява подобен проблем, но също може да се реши с помощта на гореща или вряла вода, като изливаме последната в канала докато не усетим, че мазнината се разтапя и водата се оттича свободно.

Запушване на тоалетната

Запушването на тоалетната най-често става с тоалетна хартия, но може и да е предизвикано от задръстване с биологични човешки отпадъци, което все пак е нормално предвид това, че тоалетната си има определено предназначение. Ако имате подобен проблем и не можете да се справите сами, тогава бихте могли да потърсите помощ от ВиК фирма, от където ще ви изпратят опитен професионален водопроводчик.

Запушвания в дълбоките части на канала

Когато запушването е засегнало част от тръбите на канала, до които нямате достъп, тогава е много важно да потърсите помощ от опитен водопроводчик, защото при опитите да отпушите тръбите не само ще предизвикате голяма мръсотия и бъркотия, но можете да увредите и самите тръби. Този тип запушвания най-често засягат кухните и кухненските мивки и обикновено са причинени от попаднали в канала хранителни остатъци

Запушвания на канализацията на самия вход или на цялата кооперация

Тук запушванията могат да са причинени от какво ли не. Ако попитате всеки един специалист, ще чуете да са вадили от канала на входа найлонови торби, парцали, играчки и други чудновати неща, чието място далеч не би трябвали да бъде там. Понякога нещо толкова абсурдно може да наводни с канализационна вода. Подобни запушвания са най-сериозни и задължително в подобни случаи трябва да се търси помощта на специалисти.

Ако сте изпаднали в ситуация, в която е налице запушен канал, то най-добрият ви вариант е да се обърнете към професионална ВиК фирма, занимаваща се с професионално отпушване на канали.