Ако сега тепърва търсите информация в интернет, за да разберете дали бихте могли да се справите сами с подмяната на щрангове, то отговорът определено е да, бихте могли. Самата задача, макар и да не е много проста, все пак не е най-сложното нещо на света и ако сте малко по-сръчни можете да се справите доста добре.

Разбира се, съвсем нормално е работата, свършена от вас да отстъпва по качество на тази, която извършват професионалистите, но все пак за това и професионалистите искат хонорар, а вие ще си свършите работата сами и съвсем безплатно. Разликата може да бъде и във времето, защото професионалните водопроводчици работят много бързо, докато вие сами едва ли ще можете да бъдете толкова динамични и бързи.

Намирането на необходимите материали

Преди да започнете работата по подмяната на щранговете, трябва да сте си набавили всички необходими материали. За целта е нужно да посетите някой от специализираните хипермаркети, които предлагат всичко необходимо за дома и за градината.

Там може да се намери всичко - от тръби за подмяна до градински ножици, та бъдете сигурни, че няма да се разочаровате и ще намерите всичко нужно. Обикновено могат да се намерят различни видове тръби и материали, така че вие най-добре се опитайте предварително да се подготвите и да знаете какво точно ви трябва.

Предварителната подготовка

Преди да започнете подмяната на щранговете има два много важни момента, на които да обърнете специално внимание. На първо място, трябва да сте си направили един списък с всички неща, които трябва да имате под ръка по време на ремонта. Тук влизат части, материали и инструменти.

Трябва да сте съставили пълен списък и е много важно да не липсва нищо. Това е добре да се направи ден по-рано, след което да ще разполагате с малко време, за да си припомните дали не липсва нещо. Вторият много важен момент е да се уверите, че всичко, което ви е необходимо по списък ви е под ръка.

Не оставяйте нищо за последния момент и си набавете всичко предварително. Обобщено на кратко, двата много важни момента са съставяне на списък с необходимото и неговото изпълнение.

Започване на работата

След като имате всичко необходимо и след като вече сте се решили на тази стъпка, трябва да започнете със спирането на водата. Запомнете, че става дума не само за спирането на водата във вашия апартамент. За подмяна на такива тръби е нужно да се спре водоподаването на целия вход или поне най-малко на редицата, в която живеете (зависи от типа кооперация).

За тази цел трябва да сте наясно колко време ще ви е необходимо и да сложите предупредителна бележка за живеещите във входа, в която да ги уведомите от кога до кога няма да има вода. Постарайте се да бъдете наистина възможно най-точни и не прекрачвайте границата, която сте поставили. При започване на работата винаги следвайте инструкциите, които сами сте си написали на лист хартия. Това е важно, за да не пропуснете нещо значимо.

И още нещо важно - не забравяйте да запишете на удобно място телефоните за контакти на някой професионалист по ВиК. Никога не знаете каква авария може да се случи и тогава трябва да сте напълно подготвени. Има телефони на ВиК специалисти, които реагират на спешни случаи и могат да се отзоват в рамките на минути в дома ви.