Запушените канали обикновено са нещо, с което повечето хора се опитват да се справят сами. Действително, повечето от тези ситуации са сравнително лесни за овладяване. И все пак има моменти, в които е добре да се осъзнаете и да спрете личната борба със запушения канал, давайки път на истински специалист, който може лесно да се справи със ситуацията.

Кога е подходящ момент да отстъпим задачата на опитен ВиК специалист?

Ако се стигне до момент, в който полагате усилия да отпушите тръбата, но вече не знаете как да действате, защото тя не се предава, тогава може би е дошъл момент за майстор. При тоалетните това става когато видите, че водата упорито не иска да заминава в канала, а вместо това достига до ръба на тоалетната чиния или дори прелива отвъд него.

Обикновено това се случва доста рядко. В повечето случаи когато в чинията се събере достатъчно вода, тя притиска с тежестта си образувалата се тапа, при което тя подава и водата заминава. Това обаче не винаги става, защото понякога може в канала да е попаднал и някакъв предмет, който да не позволява нормално оттичане.

Подобни случаи ВиК специалистите разполагат с някои специализирани инструменти, които могат да решат проблема. Такъв инструмент е телта за отпушване на тоалетна. Важно е в такива моменти да не се мъчите да отпушвате тръбата сами, защото понякога има случаи, в които хората могат да повредят тръбите до степен, в която те да имат нужда от спешна подмяна.

При кухненската мивка положението е не по-различно от тоалетната, с тази разлика, че отпушването е някак малко по-чисто или поне ние си мислим и се надяваме, че е така. Тръбите понякога можем да отпушим и сами, но ако задръстването е някъде навътре и няма как да си помогнем сами или да достъпим до мястото чрез сифона, тогава само ВиК експерт може да се справи със ситуацията.

Важно е да знаем, че не е добре да експериментиране сами. Има случаи, в които се е налагало разбиване на цели стени и подмяна на труднодостъпни канализационни тръби и то само защото хората са с опитали да се справят със запушването сами и са счупили или повредили сериозно някоя от тръбите.

Какво да опитаме преди да търсим помощ?

Разбира се, човек винаги може и трябва да се опита да си помогне сам преди да търси майстори. Първото което трябва да направите е да опитате да отпушите тръбата с гумена помпа. Ако това не действа, опитайте като сипете гореща вода в канала. Ако запушването е от мазнина или сапун ще решите проблема.