Бойлерът е нещо, което можем да видим във всеки дом. Дали обаче познаваме достатъчно добре този домакински уред? Оказва се, че над 90% от хората изобщо нямат представа как да изберат подходящия за техния дом уред, а над 99% не знаят как се монтира вече закупен бойлер.

Проблемът е там, че разнообразието от уреди на пазара е толкова голямо, че човек буквално не знае на къде да се насочи. По тази причина нараства и вероятността да изберем неправилният уред. Що се отнася до монтажа, то нещата са още по-зле. Почти всеки човек или не знае как да монтира уреда, или ако го направи ще го направи грешно. Но нека караме стъпка по стъпка.

Покупка на бойлер - как да го изберем?

Повечето хора отиват да си купуват бойлер напълно неподготвени и това е първата грешка. Специалисти в областта съветват да се запознаем предварително с това което се предлага в търговската мрежа и да се запознаем с цените. Те варират значително от едно място до друго, но все пак се движат в някакви общи граници.

Определете си бюджет и се придържайте към него. Не се изкушавайте към модели, които не можете да си позволите с идеята, че те са по-качествени. Не, това далеч не е така. Всъщност моделите бойлери, които струват повече са точно толкова качествени, колкото и по-евтините, просто разликата е там, че по-скъпите модели предлагат повече екстри и притежават повече електроника.

Ако искате бойлер, който да се разваля по-рядко, заложете на по-опростен модел, който ще намерите и на по-ниска цена. Обикновено по-обикновените модели създават по-малко грижи, развалят се по-рядко, животът им е по-дълъг и при нужда от ремонт се поправят по-лесно.

Важно е да изберете и подходящ модел за вас. Обикновено по-малките бойлери ни подтикват да изразходвам по-малко вода, но пък от друга страна са много непрактични за големи домакинства, в които живеят повече хора. На родния пазар се предлагат доста уреди българско производство и като цяло може да се каже, че те са доста добър избор.

Сами ли да се заемем или да разчитаме на професионалисти?

Като цяло не е препоръчително да монтирате сами бойлера у дома. Процедурата по свързване на бойлер си има своите тънкости и особености. По тази причина вероятността от възникване на затруднения е много голяма. Ето защо е много препоръчително да потърсите съдействие от опитен професионален водопроводчик, който да се заеме със задачата.

Важно е да се отбележи също така, че повечето вериги магазини предлагат към покупката и безплатна доставка и монтаж. Това се прави тъй като ясно се осъзнава сложността на процедурата.

И все пак, от един търговски обект до друг разликата може да е много голяма, така че уверете се, че има включена доставка и монтаж, а в противен случай потърсете друг магазин или намерете човек, който да ви помогне да свържете уреда с електрическата и ВиК мрежи. Процедурата си има някои особености, като например монтиране на възвратен клапан на определено място и много други подобни.