Подмяна на щрангове е доста сложна дейност за повечето хора, като за такава я признават дори и онези, които видимо разбират от всичко. Даже и хората, които имат доста широки познания по извършването на какви ли не ремонти у дома не смеят много да коментират по този въпрос, освен да изказват някои по-обобщаващи мнения. И това е съвсем правилно, защото тук действително говорим за сложна работа, която, без никой да се обижда, не е за всеки.

Помощта от опитен ВиК специалист е задължителна

Първото и най-важно правило, за което трябва да се знае със сигурност е, че в никакъв случай не бива да се заемате сами да подменяте щрангове във вашия дом или жилищна сграда. Запомнете, че тук става дума за много сериозна работа, която задължително трябва да се извърши само и единствено от опитен ВиК специалист. При опит за подмяна на щранг от некомпетентен човек (непрофесионалист) може да се стигне до какви ли не поражения.

Подмяна само на тръбата, което се нуждае от такава

Подмяната на щрангове понякога трябва да бъде извършена цялостно, но не бива да се изключва възможността да да става дума само за една тръба. Щранговете обикновено се състоят от три тръби. Съответно, първата от тях е за топла вода, втората е предназначена за студена вода и третата е там за да осигурява циркулация. Обикновено тръбата за топлата вода е тази, която най-бързо се амортизира.

Тя лесно се запушва от варовик и полипи, което може да доведе до постепенно ограничаване притока на вода, а от там и до по-високи сметки за топла вода, която дори не сме използвали. За да не се стига до там, обикновено тръбата, по която преминава топлата вода трябва да се подменя. Това може да се прави на 10 или на 20 години, но със сигурност идва един момент, в който трябва да се направи. Това, че подменяте една тръба обаче съвсем не означава, че трябва да подмените всички.

Подмяна само в района на един апартамент

Подмяната на щрангове може да се извърши генерално на цялата сграда. Не бива обаче да изключваме вероятността да се направи и на едно единствено място. Повредата може да бъде само в апартамент на определен етаж. Въпреки това, не е изключено някоя фирма да поиска да реновира много повече от необходимото, просто защото така би получила по-голям хонорар. За да не се стига до там, че хората да пострадат от собственото си незнание е добре да се ползват услугите на ВиК фирми в София, които вече са затвърдили името си или пък такива, от които сте били вече доволни в миналото.