Банята е едно от така наречените от архитекти и инженери "мокри помещения". Това е доста просто и елементарно за разбиране описание, което на кратко изразява нейното предназначение като цяло и връзката между банята и водата. Къпане, миене, пране и какво ли още не, всичко това се практикува именно в тази част от дома ни. Ето защо не е странно, че всяка баня е облепена с плочки, които правят нейното използване по-малко амортизиращо.

Предвид постоянната употреба на вода в банята, човек лесно може да не забележи, че там се е появил теч. Особено намалява шансът да видите подобен проблем навреме ако не сте от хората, които подсушават банята след като са я използвали, а ако трябва да сме съвсем честни, малцина имат навика да правят това. Все пак винаги бързаме за някъде, поне повечето от нас, при което гледаме просто да си направим един душ за няколко минути.

Проблемът е в това, че именно по този начин появата на лек теч в банята лесно остава незабелязана за доста дълго време, най-често докато проблемът не се изостри до толкова, че да няма как да не се предприемат спешни действия. Освен това, не малко са хората, които реагират с не особено голям интерес, казвайки си неща от рода на "Добре де, това е баня, какво значение има, че малко прокапва вода от някъде?".

Работата е там, че ако има теч в банята, то ситуацията почти винаги изисква незабавно внимание, защото банята обикновено е вътрешно помещение и теч няма как да възникне, освен ако няма повреда в канализацията или водопровода.

Какво да правим?

При теч в банята можете да направите само едно - да действате много бързо. Това означава навреме да потърсите опитен и квалифициран ВиК специалист, който да ви помогне да решите проблема преди да се е задълбочил. Това означава, че при всички положения ще трябва да се направи малък ремонт, а колко точно ще ви струва и колко работа ще отнеме, това зависи от дълбочината на проблема и това дали сте реагирали навреме.

Ако проблемът е канализацията, течът трудно ще остане незабелязан. Тук най-големият риск е от разпространението на зарази, защото все пак това е канал и през него минават най-мръсните отпадъци. При подобен тип теч навременното отстраняване на проблема е въпрос на добро здраве и здрав разум. Обикновено при подобен теч дори и да не виждате следи, няма начин да не забележите неприятната миризма.

Ако проблемът е във водопровода, тогава риск от зараза няма, а и няма да се появи неприятна миризма, но като се има предвид налягането в тръбите на водопровода, то имате много сериозен проблем. Само се замислете за това, че малкият теч скоро може да изригне като фонтан и да наводни цялото ви жилище. Ако тръбата е повредена на място под стената, то течът може да се установи с помощта на специална техника с точност до няколко сантиметра за да се отстрани щетата.