Банята е едно от така наречените "мокри" помещения. Това се свърза с предназначението на тази част от жилището и постоянни контакт на много от повърхностите в банята с вода. Разбира се, това че говорим за баня изобщо не означава, че трябва да оставим водата да си шурти по свое желание колкото и когато си поиска. Особено ако сте вложили доста средства във вашата баня, то протичането може да бъде изключително неприятно. Нека видим кои са най-честите течове, които ВиК специалистите срещат и отстраняват.

От горния етаж

Най-абсурдното, което се случва много често в повечето жилищни блокове е в собствената ви баня да протече не от самата нея, а от проблем, който всъщност е засегнал съседите над вас. Това може да се дължи на некачествено строителство на самата сграда, но също така може да бъде и проблем с тръбите. Специалистите препоръчват ако видим такъв проблем да поговорим със съседите и да се консултираме с професионален водопроводчик, който да се заеме с тази задача. Обикновено подмяната на тръби е достатъчна за да се реши този проблем и все пак не е добре да се бавим, а да действаме на момента.

От кранчето

Сред най-често срещаните течове в банята е и течащото кранче, което може първоначално да остане незабелязано. Лошото е, че лекото сълзене с времето може да предизвика ръждясване и корозия на металните повърхности. Обикновено това се случва когато при подмяна на гумичките не затягаме достатъчно с гаечния ключ или пък просто не поставяме самото гумено уплътнение както трябва.

От пукнат водопровод

На подобен проблем трябва да се обърне много сериозно внимание. Тук за разлика от сълзящото кранче резултатите могат да бъдат драматични. Ако пропукването е във водопровода, това може да предизвика наводнение, защото няма как да сте сигурни, че в един момент цялата тръба няма да се спука сериозно и да предизвика потоп у дома. Това на практика се случва рядко, но ако стане е много неприятно. Имайте предвид и още нещо - водата в тези тръби е под доста голямо налягане, така че и най-малката деформация може да причини изливане на изключително голямо количество вода.

От пукната канализационна тръба

Този тип повреда е най-неприятна от всички. Това може да донесе поява на отвратителна миризма във вашата баня и плюс това може да създаде сериозен рис от поява на заразни болести. Само си представете колко мръсна може да е водата, която канализационната тръба пропуска. Подобни аварии най-често се случват когато тръбите са от старите керамични типове, но всъщност може да се случи на всяка тръба. И все пак керамиката е склонна да се пропука при слягане на самата сграда или дори при леко земетресение. За да се избегне това, препоръчително е старите тръби да се подменят с нови на всеки 10 - 20 години, в зависимост от тяхното състояние.

От бойлера

Сред сериозните течове, които могат да се появят в банята е и този от бойлера. Той изисква незабавно внимание и от вас се очаква бързо да се свържете с майстор. Понякога може и причината да е нещо съвсем незначително, но друг път може да е по-сериозна повреда, като например пробита хидроизолация.