Нека да започнем от самото начало. И така, процеса по изграждане на канализация е изключително сложен, по ниво на трудност може да се изравни с всички останали конструктивни задачи по изграждането на една жилищна сграда, независимо дали кооперация или къща. Именно по тази причина, човек никога не бива да се захваща сам с подобна начинание, освен ако не желае да оплеска (буквално и преносно) всичко наоколо и след това да трябва да плаща на истински специалисти, които да минат след него и да заличат пораженията.

От къде да намерим специалисти и как да изберем фирма?

Много важен момент е откриването на специализирана фирма във ВиК. Важно е тя да бъде от града, от който сте и вие. Така например, ако сте от София, то майсторите също е редно да са от София, защото в противен случай те ще трябва да идват от голямо разстояние, а това положително ще засегне и цената. Освен това, стои въпросът с избора на фирма. Тук е добре да не се водите само по това кой иска най-ниската цена, а също и да се замислите за отзивите. Не всяка фирма има добри отзиви, а това е нещо на което трябва да обърнете внимание, особено ако отзивите са от хора, които реално познавате.

Предварителната работа

Когато вече сте избрали фирма и сте се свързали с нея, идва времето да дойдат на място и да огледат особеностите на обекта, върху който ще се работи. Това ще определи цената, защото при телефонен разговор може да се изчисли единствено ориентировъчната стойност. На място в обекта, в който ще се работи специалистите ще могат да калкулират всеки детайл и да кажат окончателната цена за изграждането на канализационната система.

Работата по изграждането

Работата по изграждането може да включва всички моменти от поставянето на канализационни тръби от всички мивки, бани и тоалетни в сградата, през свързването им към една голяма, основна, канализационна тръба, та чак до свързването на тази основна за сградата тръба с канализационната система на самата улица. Разбира е, не е нужно да се премине през всички тези процеси, защото тук става дума за съвсем нова сграда. Ако обаче става дума само за ремонт и частична подмяна, тогава могат да бъдат подменени само тръбите в малък участък от трасето.

Гаранцията

Не е нужно да се казва, но все пак искаме да добавим, че е много важно да се обърне внимание на това каква гаранция предоставят фирмите. Има някои, които се опитват да се измъкнат от отговорност, предлагайки съвсем кратки срокове или пък предлагайки услуги, които няма да покрият ремонтната дейност в случай, че се наложи ремонт поради некачествено свършена работа.