Как да изберем биде за банята - това е доста сложен въпрос. И причината за сложността се корени не само в това, че хората не могат да различават различните модели и техните особености, но защото много хора дори нямат представа как се използва подобен аксесоар. Преди да помислите за това как да изберете биде, отговорете си на един много важен въпрос - трябва ли ви то наистина?

Нуждаем ли се от биде?

Ако за едно домакинство бидето е неделима част от ежедневните хигиенни навици, то за друго семейство това е още една ненужна вещ, която си стои просто ей така, без да се използва. Положението е подобно на това с ваните, които почти всяко семейство има, но малцина си спомнят кога за последно са използвали своята.

В много домове бидето просто играе ролята на лукс или допълнителна екстра, която не се използва особено. Това се дължи на факта, че в наши дни хората масово се купят по един - два пъти на ден и не намират за задължително да се мият допълнително всеки път след като посетят тоалетната.

Обикновено хората, които използват този аксесоар са с определени изградени навици и считат за нужно да се измиват всеки път след посещение на тоалетната по голяма нужда. Дали ще имате необходимост от биде или не, това преценете сами. Ние не можем да ви отговорим на това и можем единствено да ви накараме да се замислите. Ако обаче отговорът е положителен, тогава ето как да изберете своето.

Цените

Цените при покупката на биде варират в огромен диапазон. Ако търсите най-евтините продукти на пазара, тогава можете да намерите страхотни предложение за между 200 и 300 лева, а с повишаване на екстрите и качеството се повишава и цената. Ако търсите луксозни продукти, тогава не е трудно да намерите и бидета за цени от между 3 и 4 хиляди лева.

Отделно или в комбинация с тоалетна чиния

Второто, за което трябва да помислите е дали искате вашето биде да бъде отделно или предпочитате да бъде в комбинация с тоалетна чиния. Съответно, комбинираните решение са най-добри, защото дори и ако с времето промените отношението си и не желаете да използвате бидето, вие все пак ще използвате тоалетната.

Това ви гарантира, че няма да напълните банята и с неща, които няма да ползвате. Освен това, този вариант е много добър и за хора, които имат по-малко жилища и много искат да използват биде, но просто не им достига пространство. Недостатък при съчетаните биде и тоалетна идва от по-високата стартова цена, която обикновено е между 500 и 600 лева.

Към пода или към стената

С разнообразието от предложения ще се справите най-трудно, защото на разположение са толкова много различни варианти, че дори и ако вече сте се спрели на един, то след това лесно можете да “хлътнете” по друг модел. Обикновено прикрепените към стената са по-модерни, но се инсталират по-сложно и поставянето им съответно може да е по-скъпо. Освен това и самата цена на моделите, които се прикрепват към стената може да е по-висока от цената на тези, които се поставят към пода.

Температурата на водата

При ползване на бидето трябва да сте спокойни. Не си мислете, че ще се изпусне една ледено студена струя вода, която няма да знаете как да контролирате. Всъщност температурата може да се регулира и обикновено първо теква топла вода, която след това се допълва от студена за да може да стане водата приятно топла за използване. Разбира се, каква температура да бъде водата ще определяте вие, защото за всеки човек усещането за комфорт е много различно.

Спестява много средства

Тоалетната хартия вече не струва стотинки както беше едно време. Ако започнете да използвате бидето след посещение на тоалетната, скоро ще си избиете всички инвестирани в това пари. Само цената на спестената тоалетна хартия ще ви помогне да икономисате за съвсем кратко време. Разбира се, водата също струва пари, но не толкова, колкото би струвала хартията.

За кого е препоръчително бидето?

Ако сте страдали от хемороиди или имате този проблем сега, ползването на биде ще облекчи и подобри вашето състояние. Винаги ще имате отлична хигиена и няма да дразните хемороидите с непрестанно търкане с тоалетна хартия, което само ще раздразни хемороидите.