В сравнение с вертикалните, хоризонталните щрангове са по-голямата разновидност. Те обикновено имат специфично местоположение в таванската част на подземните помещение (най-често в мазите). Въпреки това, в някои сгради на повече нива или с по-специфична структура не е изключено те да се намират и в таванските помещения.

Където и да са разположени в сградата, те винаги имат едно и също предназначение, а именно да осигуряват достъп на водата от абонатната станция до самата сграда. След като водата вече е достъпна в сградата, тя поема по вертикалните щрангове за да достигне до всяка част от постройката.

Цените при подмяната на хоризонтален щранг

Подмяната на хоризонталните щрангове обикновено се извършва по-трудно от тази на вертикалните. Да не споменаваме и това колко са големи разликите в размерите между единия и другия тип.

По тази причина едва ли някой ще се изненада от това, че подмяната на хоризонталните е услуга, която се предлага на далеч по-висока цена. Разликата може да бъде неколкократна, като най-изгодните предложения са между 600 и 700 лева средна, докато при по-високия ценови диапазон могат да се открият цени от порядъка на 900 или 1000 лева.

Задължително от професионалист по ВиК

Едно от най-важните неща, които да споменем е това, че извършването на тази задача изисква търсенето на водопроводчици. Подмяната на хоризонтален щранг, макар и не толкова сложна, все пак не е шега работа. Предвид сериозността на начинанието, силно препоръчително е да потърсите майстор, който знае как се прави това.

Както вече споменахме и по-рано, цените са по няколко стотин лева, а на фона на това парите се разпределят между всички живеещи в сградата. За разлика от вертикалните щрангове, при които може живеещите в отделен апартамент сами да поемат ремонта си, в случая с хоризонталните не е така. Това е ремонт, който касае всички собственици на жилища в кооперацията.

Не е задължително да подменяте всички тръби

Напълно достатъчно е при възникване на повреда в някоя от тръбите на хоризонталния щранг да подмените онази, в която е проблемът. Това в повечето случаи е тръбата за топлата вода, която в резултат от високата температура предразполага към образуване на налепи и наслаги.

И все пак, ако желаете и считате за нужно можете да подмените и останалите тръби. Това е добро решение при по-сериозен ремонт и цялостно реновиране на сградата, но винаги е добре да помните, че има и други опции.