Инсталирането на кухненска мивка не е сложна задача. За да стане всичко както трябва обаче, от значение е да вложите малко усет и предвидливост. Важно е както казва поговорката "два пъти да мерим и един път да режем". Все пак един път започнали, няма как да променяме всички детайли в движение. Ето кои са 6-те най-важни момента, на които да обърнем малко повече внимание при монтиране на мивка.

Изберете подходящата мивка

При избора на мивка се постарайте да се спрете на тип, който да отговаря на особеностите на вашата кухня. Така например, ако кухнята ви е малка и всеки сантиметър е от голяма значение би било грешка да се спрете на нещо наистина огромно, което да заеме твърде много пространство и да ви лиши от място, което всъщност ви е ценно. Така например, мивките с две корита са много практични, но не и ако цялата ви кухня е миниатюрна и няма място къде да се завъртите.

Определете точното местоположение

Много е важно да определите кое е идеалното местоположение за мивката. Имайте предвид, че тя трябва да се разположи така, че каналът да е на удобно място за свързване, както и да помислите за това, че ако е твърде на вътре към стената има риск да пръскате с вода по плота пред самата мивка.

Очертайте реалните размери на мивката

Повечето хора ще трябва да изрежат в кухненския плот подходящата форма за инсталиране на избраната от тях кухненска мивка. Все пак всички мивки са различни по форма и размери и няма как всичко незабавно да пасне на избраното място. За целта поставете мивката наопаки върху шкафа и очертайте с молив, флумастер или с нещо друго, което ви е удобно за писане върху конкретната повърхност.

Изрежете на около 0,5 - 1 сантиметър навътре

За да има плоскост, върху която мивката да може лесно да легне е необходимо да измерите около половин - един сантиметър вътре в рамките на очертанието и чак тогава да направите изрязването на плота. Това ще позволи да оформите ръб, който да придържа мивката върху стабилна основа.

Не забравяйте да поставите винтовете

За да закрепите мивката здраво на мястото и, то трябва да се пъхнете под нея и да действате там. Нужно е да завинтите всички необходими болтове, чиято цел е да я застопорят на едно място. Сами по себе си те осигуряват здравина и неподвижност, но не и защита от водата на плота, така че има други средства, с които да защитите плота от влагата.

При поставяне на мивката използвайте силикон

Когато кухненският плот вече е изрязан според формата на мивката и когато вече е време за нейната инсталация, е много важно да имате под ръка достатъчно силикон. С негова помощ ще уплътните всички възможни места, от които може да проникне влага. Между металната чиния на мивката и кухненския плот не трябва да може да се процеди и капка вода, в противен случай е въпрос на време да имате главоболия с това.