При покупка на бойлер е важно да знаете как ще се извърши монтажа. Повечето търговски вериги предлагат към покупката и услугата монтиране на бойлер, но това не винаги е така. В много малки магазини вие сте тези, които трябва да си скачат уреда. В много случай хората викат за целта опитен ВиК майстор, който знае как да направи това, но не са редки и случаите, в които хората се мъчат да направят това сами. Ако сте се заинатили да монтирате бойлера сами, запомнете тези няколко важни неща.

Крепежните елементи

Независимо дали бойлерът е вертикален или хоризонтален, крепежните елементи са основополагащ момент в неговата инсталация. Съответно, това е много отговорна работа, която трябва абсолютно и на 100% да гарантира, че бойлерът няма да се стовари на поде, не дай си боже да има някой в банята в този момент. Обикновено хоризонталните бойлери са много по-трудни за монтиране, но поради ограничената жилищна площ са много желани, тъй като се монтират близо до тавана и това спестява пространство, което може да се ползва за други неща.

Подгответе мястото

Обикновено бойлер се монтира на места, на които и преди това е имало такъв. Ако вашият случай спада тук, тогава няма да имате особени проблеми. Ако обаче искате да монтирате бойлера там, където никога до сега не е имало такъв, тогава трябва да подготвите изводи от към водопровода. Това е задължително, в противен случай няма да има къде да монтирате уреда.

Много е важно да свържете всичко правилно

Задължително трябва да обърнете сериозно внимание за това коя тръба е за топлата вода и коя е за студената. При неправилно скачване може да се стигне до сериозни проблеми и повреди. Важно е при монтиране и демонтиране на уреда токът да бъде спрян за да не се случи злополука с този, който го поставя.

Не забравяйте да поставите и възвратен клапан

Монтирането на възвратен клапан е един от задължителните елементи при монтаж на бойлер. Той играе много важна роля за правилното функциониране на уреда. Предназначен е да помогне за освобождаване на натрупалото се напрежение в случай, че по някаква причина това се е случило.

Това може да защити бойлера от повреда, а в тежки случай да предотврати уреда да не гръмне. Възвратният клапан много често се монтира погрешно от хората, което може да го направи нефункционален. Важно е да знаете, че той си има конкретно място. Той трябва да се постави на самия бойлер, като правилното място за това е именно тръбата за студената вода и никъде другаде.

Свързване към електрозахранването

Това е последната стъпка в монтирането на бойлера преди той да е окончателно готов за експлоатация. Монтирането към мрежата трябва да се прави с изключително голямо внимание и ние тук отново настоятелно ви приканваме да не се опитвате да го правите сами, а да се доверите на опитен техник, който знае как да свърши тази работа.