Парното и щранговете са две теми, които са доста свързани по между си. Ако ползвате топла вода у вас, която пристига от абонатна станция, тогава е добре да знаете и да внимавате за следващите 5 малки, но значими особености.

Следете дали тръбите на парното са в добро състояние

Имайте предвид, че през тръбите на парното се движи много гореща вода. По тази причина, ако считате, че съществува риск тази тръба да се пропука и да стане авария, то вие трябва да се заемете с това и да я подмените. Под "заемане с проблема" в никакъв случай не приемайте, че трябва сами да се справите с това. Задължително потърсете опитен майстор водопроводчик, който да се заеме с този проблем. Подмяната на тръби от парното не е толкова елементарна, колкото може да ви се струва, така че е редно да се доверите само на някой, който наистина знае за какво става дума. Очевиден сигнал, че тръбите са за подмяна е ако се вижда лесно по-сериозна корозия.

Не е нужно да подменяте тръбите ако няма проблем

Ако тръбите изглеждат в отлична форма, ако няма следи на корозия, ако парното работи изрядно и ако нищо не издава индикации, че има някаква неизправност, тогава няма смисъл да се подменят ръбите, пък било то и ако са по-стари. През старите тръби обикновено водата достига до крайната точка с по-ниско качество, но все пак това е парно и водата, която тече през тези тръби ще достигне до радиатора, а не до чешмата, тоест тя не е предназначена за консумация, а за отопление.

Не е нужно да подменяте щрангове само защото други съседи го правят

Това, че вашите съседи, които живеят на долния етаж, правят ремонт и искат да подменят щранговете съвсем не означава, че и вие трябва да го направите. Вертикалните щрангове, които носят водата от абонатната станция до отделните домакинства, могат да се подменят на всеки отделен етаж. Това означава, че дори и ако мислите, че вашите щрангове се нуждаят от подмяна, вие можете да ги подмените когато сметнете това за удачно, например ако ви предстои голям ремонт през следващата година.

Следете са сигнали за запушени щрангове

Може би ще опитате как е възможно да се следи за качеството на щранговете когато няма как да се види дали не са задръстени от вътре с варовик и налепи, но всъщност има един начин. Специалистите смятат, че ако при пускане на топлата вода забележите, че студената тече по-дълго от нормалното и че отнема време на топлата вода да достигне до вашата чешма, тогава може би има задръстване на тръбите. Специалистите по ВиК също така споделят, че това може да увеличи сметката ни за топла вода, защото докато тече студена такава се отчита, че всъщност е пусната топлата.

Понякога подмяната на тръбите не търпи отлагане

Не винаги подмяната на вертикалните щрангове търпи отлагане. Понякога за съжаление се стига до там, че тръбите започват да прокапват и да сълзят и това вече е сериозен проблем, който не търпи отлагане. Тогава е добре да се срещнете с опитен ВиК специалист и заедно да обсъдите възможностите за подмяна на щранговете, а също така и да договорите разумна цена.