Монтажът на съдомиялната машина е сред по-сложните неща в едно домакинство. Това се счита за сходно по трудност начинание с окачването на бойлер или с инсталирането на нова пералня. Причината е, че при миялната машина няма как да я поставите просто на мястото ѝ и след това да я пуснете в контакта.

При съдомиялната има и други особености, за които трябва да сте подготвени. За да ви бъде по-лесно да направите това, ние ви съветваме да оставите монтажа на опитен специалист, който знаете, че ще се справи. И все пак ако сте много инатливи и ако фирмата, от която купувате машината не предлагат монтаж, ето няколко трика, които ще ви улеснят в това да направите нещата правилно и да си спестите бъдещи главоболия.

1.Бъдете умни когато избирате мястото

При избора на място, на което да поставите миялната машина, за вас е добре да изберете някоя част от помещението, която ще ви позволи в последствие лесно да извадите миялната от там ако трябва нещо по нея да се поправи. Ако я вграждате в кухненската мебел, това значително ще затрудни бъдещи размествания. Ето защо специалистите съветват да сме по-внимателни с избора на място и освен това да

Предпочитате свободно стоящите уреди. Това може да ви спести много грижи.

2. Не прегъвайте маркучите

Важен момент при инсталацията на миялна машина е да осигурите нещата така, че маркучите за чиста вода и водоотвеждащия маркуч да не се прегъват. Това може да повреди пералнята. Дори и ако я инсталирате сами, трябва да сте много внимателни, защото именно това може да е малката подробност, която да повреди уреда. За да не се прегъва маркуча, бихте могли да му направите нещо, на което да се окачва за да може винаги да спазва определена позиция.

3. Нека маркучите да не са много на високо

Друг много важен момент при инсталирането на миялна машина е да не позволявате маркучите, ако са по-дълги, да се издигат твърде на високо. Някои миялни машини са способни да работят дори и при по-голямо натоварване, но повечето няма да понесат ако маркучът надхвърли височината от 80 - 90 сантиметра. За да нямате подобен проблем погрижете се маркучът винаги да е на по-малка височина от горепосочената и обърнете внимание за да сте сигурни, че той не се прегъва или притиска при опита да се задържи под определена височина.