Искате да поставите в дома си нова вана? Това е чудесно, стига да сте сигурни, че последната ще ви бъде необходима. Не изпадайте в заблудата, в която попадат повечето хора, че ваната ще се ползва постоянно. В повечето апартаменти и жилища тя се намира на такова място, че хората най-често просто се къпят в нея.

Това означава, че при желание да я ползвате по предназначение (не за душ, а за да се потопите вътре), тя ще трябва старателно да се почисти. Ако все пак сте решени, че точно това е което желаете, имайте предвид тези три важни момента.

1. Понякога тръбите са проблем

Монтирането на вана само по-себе си не е толкова сложно ако всичко се подреди по план. За съжаление, много често ваната няма как да се постави така, че да пасне идеално на разположението на каналите.

Това може да наложи доста допълнителна работа, не само по отношение на канализационните тръби, но и към тези на водопровода. Всъщност, понякога всичко може до толкова да се усложни, че чисто и просто да се наложи да обърнете цялата баня с главата надолу.

2. Дори и за най-малката баня има решение

Ако сте сигурни, че желаете вана и ако сте сигурни, че искате и можете да си позволите ремонта по тръбите (не е задължително да се наложи, но такава вероятност съществува), тогава знайте, че дори и в най-малката и тясна баня може да се постави някакъв модел вана.

Има модели, които са пригодени за сядане, но също са удобни и могат да са доста шик. Тяхното предназначение е за луксозни малки апартаменти, в които площта е много ценна.

3. Дайте време на ваната преди да я ползвате

Когато вече цялата процедура по монтажа е приключила успешно, има голяма вероятност да се чувствате изкушени да цопнете бързо във ваната. В никакъв случай обаче не се поддавайте на този импулс.

След като сте приключили всичко дайте на ваната около 24 до 48 часа, в които тя напълно да засъхне и да се прикрепи към мястото си. Колкото по-добре засъхнат всички лепила и материали, толкова по-надеждно закрепена ще е тя.

Имайте предвид, че ако не почакате достатъчно време, ваната може да се размести от мястото, на което е поставена и дори да не виждате това, то може да причини ВиК течове и проникване на влага на места, на които това не е желателно. Влагата може да причини неприятни миризми и дори да създаде удобни скривалища за хлебарки и други гадини.